Základy pozlacování, krok za krokem

Tepání zlata je starou technikou tváření kovů. První záznamy užívání upraveného zlata k výzdobě různých předmětů pochází z Egypta. V historii, zejména v renesanci se zlato tepalo z dukátu. Z jednoho dukátu pak dokázal zkušený mistr vytepat až 250 plátků zlata. V dnešní době je plátkové zlato vsazeno do knížek po 25 plátcích o rozměru 80x80 mm. 

V moderní výrobě plátkového zlata se od středověku hodně změnilo, ale základní princip zůstal stejný. Fyzikální zákony nelze přelstít a zvláštní kujnosti zlata lze dosáhnout pouze dodržováním určitých pravidel. 

Plátkové zlato

V našem sortimentu si můžete vybrat z několika druhů zlata. Ty se rozdělují hlavně podle odstínu. Od bílého 12 karátového zlata až po 24 karátového ryzího. 

Větrové

zlato je nalepené na papírku, vhodné pro zlacení v exteriéru i v interiéru.  Není potřeba žádného speciálního nářadí. Papírek stačí přiložit na lepenou plochu a na zadní straně tupovat štětcem.  Tato technika se používá převážně pro pozlacování písma. 

Volné

zlato je uložené volně v knížce. Přenáší se na podložku, kde se se zlatem dále pracuje.  Výhodou této techniky je, že zlato lze nakrájet na požadovanou velkost a tak se s plátky zbytečně neplýtvá. Oproti větrovému pozlacování je tak daleko ekonomičtější.

Přenášení volného zlata.

Nářadí pro pozlacování

Správný výběr nářadí Vám ušetří spoustu námahy a vynaložené práce. 

To nejdůležitější - lepidlo ! 

Nejčastěji se používá mixtion. Ten slouží pro lepení plátu na kov a další nesavé materiály. Dělí se na 3h, 12h a 24 hodinový. Tento čas udává, že od natření lepidla můžete začít pozlacovat za 3,12 nebo 24 hodin. Čím větší číslo je, tím větší pracovní čas máte. Například u 3 hodinového mixtionu začínáte pozlacovat cca za 3 hodiny od natření lepidla a máte pak cca 2-3 hodny na samotné lepení. 

Alternativa pro jednoduché pozlacování na vysoký lesk je Kölner KGGG systém. Používá se velmi často na dřevěné a štukové povrchy. Jedná se o tzv. vodní zlacení. Plátkové zlato se pokládá přímo na natřenou plochu lepidlem COLNASOL. Zlato se dá vyleštit do vysokého lesku achátem.  

Systém Instacoll pro vysoce lesklé zlacení. Jedná se o lepidlo vhodné pro dosažení vysoce lesklého vnějšího a vnitřního zlacení odolného vůči povětrnostním vlivům.  

Kölner Rapid. Lepidlo, na které je možné pokládat do 15 minut. Často jej používají kamenící pro pozlacování písma v exteriéru. Oblíbený je u umělců,  jelikož velmi rychle usychá a pracovní doba pro pozlacování je cca 2 hodiny. Používá se pro pozlacování malby obrazů, papíru, dřeva, kovu atd.  

Lepidlo Miniatum je pojivo na bázi vodné akrylátové disperze na bázi glykolu. Aplikační prostředek se používá k dosažení vysokého lesku zlacení a postříbření zejména na papíře a jiných pružných, ale i tuhých podkladech. 

Poliment je zase vhodný pro zkušené pozlacovače.  Používá se v interiéru. U polimentového pozlacování se ještě provádí leštění pomoci achátu. Tato technika není vhodná pro začátečníky.  

Leštění zlata

Leštícím achátem je pak možné zlato vyleštit do vysokého lesku. Používá se pouze u zlacení na POLIMENT a systém KGGG.

Leštícím hadříkem nebo tupovacím štětcem

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz