Vážení zákazníci, dne 8.5 🪖 máme v e-shopu volno. Vaše objednávky vyřídíme 9.5. Děkujeme za pochopení a přejeme krásný svátek. 🌷

Šelak, vše co potřebujete vědět

Šelak je přírodní pryskyřice živočišného původu. Tato pryskyřice je po staletí využívána pro různé účely, včetně oblasti umění a restaurování pro svoje vynikající adhezivní vlastnosti, ochranu povrchů, fyziologickou nezávadnost, biologickou odbouratelnost a vysoký lesk. Šelak je používán k výrobě tradičních barviv a laků. I když moderní technologie přináší nové možnosti povrchové úpravy dřeva, historický význam šelaku zůstává v mnohých oblastech nenahraditelným. A tak se i dnes mnozí truhláři začínají k používání šelaku vracet. 

Historie

V minulosti byl šelak široce používán jako materiál pro výrobu laků a povrchových úprav. V umění byl aplikován na dřevo, plátno nebo jiné materiály pro ochranu a nenahraditelný lesk. Nejčastěji se s ním můžeme setkat na starších nábytcích jako jsou skříně, stoly, hudební nástroje atd. V uměleckém prostředí byl šelak využíván jako pojivo pro barvy a pigmenty. Přidáním šelaku k pigmentům se vytvářely barvy s vynikající adhezí a trvanlivostí. V oblasti restaurování byl šelak používán pro konzervaci a ochranu starých maleb, soch a dalších uměleckých děl. Byl aplikován jako ochranná vrstva, která chránila povrchy před vnějšími vlivy.

Současnost

Dnes se šelak používá jako povrchová úprava dřeva, zejména při restaurování dřevěného nábytku, a to jak při obnově starých, ale zachovalých politur, tak při vytváření nových politur na nábytku, kde se původní šelaková vrstva nedochovala, anebo byla nenávratně poškozena.  

Rozeznáváme několik barevných odstínů šelaku

Mezi ty nejtmavší patří šelak černý a rubín. Světlejší odstíny jsou pak šelaky lemon, orange, šelak bílý. Šelak na našich stránkách prodáváme již připravený k použití, nebo v šupinkách.

Jednoduchý recept na rozpouštění šelaku

2 díly alkoholu a 1 díl šupinek

Šelak, vše co potřebujete vědět
Šelak, vše co potřebujete vědět

Šelakování

Nanášení se provádí pomocí šelakového štětce a polny. Štětec musí být velice jemný a schopný dobře absorbovat šelak. Nejvhodnější jsou štětce s přírodním vlasem, např. speciální šelakovací štětec Hake Brush. Polna je bavlněný hadřík složený ve dvou vrstvách a vyplněný většinou ovčí vlnou. Pro lepší nanášení můžete použít také LEŠTÍCÍ OLEJ PRO NANÁŠENÍ ŠELAKU. Samotné nanášení se vždy provádí po řezu dřeva. Tahy musí být jemné, ale rychlé. Po 2 hodinách první nátěr přebruste papírem zrnitosti 320. Po 3 až 4 vrstvách byste měli mít podklad připravený k použití polny. 

Pauzy u nanášení pomocí polny jsou cca 2 hodiny. Nesmí se však spěchat a vrstvy se musí nechat dobře vyschnout. Dále je nutné pracovat v absolutně čistém prostředí. Eventuální prachové smítko na polně by způsobilo těžko odstranitelné škrábance. Důležitá je i teplota v místnosti, která nesmí klesnout pod 20 °C, aby šelak dobře fungoval a výsledek byl dokonalý. Šelak se nanáší na povrch tak dlouho, až zaplní póry ve dřevě a vytvoří zrcadlově lesklou plochu bez škrábanců a nečistot – to sice může zabrat i desítky hodin, výsledek však za to stojí.

Šelak, vše co potřebujete vědět

Závěrem

Použití šelaku může být omezováno z důvodu náchylnosti ke žloutnutí nebo k reakci na změny prostředí. Dnes jsou k dispozici moderní syntetické náhražky, které mohou poskytnout podobné vlastnosti jako šelak a zároveň eliminovat některé jeho nevýhody.

Šelaková politura je však dodnes považovaná za esteticky nejhodnotnější a nejušlechtilejší způsob konečné povrchové úpravy dřeva pro své neocenitelné vlastnosti. Dokonale pod ní vyniká textura a přirozená barva dřeva.  

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz