Recept na vlastní akvarel

Proces tření a výroby je klíčový pro vytvoření kvalitních akvarelů s konzistencí, která umožňuje malířům dosáhnout různých efektů na papíře. Kvalita výroby a poměr pigmentů, pojiv a vody jsou důležité pro vytvoření stabilních a kvalitních akvarelů.

Arabská guma je tím nejdůležitějším v akvarelu. Po staletí se výrobci akvarelů snaží zlepšit jejich malbu. Pro zpracování pigmentů jako vodové barvy snadno vytvoříte vynikající vodní barvu s médiem Kremer water color. Akvarelové médium Kremer obsahuje arabskou gumu s medem a glycerinem jako změkčovadla pro nejlepší trvanlivost.

Většinu pigmentů lze velmi dobře zpracovat akvarelovým médiem. Pigmenty by měly být co nejjemnější. U hrubozrnného pigmentu je odolnost proti oděru problém. Reaktivní pigmenty, jako jsou měděné pigmenty, manganové nebo kobaltové fosfáty, se nedoporučují. Nejsnadněji se zpracovávají následující pigmenty: kadmium, kobalt a ultramarínové pigmenty, oxidy železa a zemské barvy. Syntetické organické pigmenty schnou pomalu, vyžadují velké množství pojiva a musí se obzvláště opatrně vetřít. Perleťové pigmenty by naopak měly být třeny co nejméně; Vločková forma těchto pigmentů značně zpomaluje schnutí barvy. 

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz