Litinové kříže

Litinové kříže jsou vzácnou součástí naší historie a kulturního dědictví. Připomínají důležité hodnoty a události, jsou vnímány jako symbol solidarity a naděje napříč veřejností.

V roce 2021 se město Hradec nad Moravicí, ve spolupráci s Kulturní komisí rady města, začalo zabývat obnovou drobných sakrálních památek na místním městském hřbitově. Byly zrestaurovány a následně nově osazeny tři dobové litinové kříže, které se nacházely v havarijním stavu. Kříže byly odborně obroušeny (byly odstraněné letité vrstvy barev, čímž vystoupily detaily plastiky), natřeny kovářskou a následně zlatou barvou (do budoucna připravené pro vyzlacení), a opatřeny povrchovou konzervační ochranou.

Umělecké ztvárnění

Litinové kříže jsou také důležitým prvkem v uměleckém světě. Jsou nám dochovány v různých stylech a formách, od jednoduchých až po složité a všemožně zdobené – reliéfy, symboly nebo vytesanými texty. Většinou se jedná o neogotické tvarosloví s využitím architektonických prvků, jako jsou lomené oblouky a podobně. 

Závěrem

Litinové kříže jsou považovány za jeden z nejznámějších a nejdůležitějších symbolů křesťanské víry a nesou význam jak v uměleckém, náboženském, tak v kulturním kontextu. Kvalita a hodnota tohoto kulturně-historického fondu je dosud málo známá a ceněná. Právě ze druhé poloviny 19. století pochází také typický romantický pohled na hřbitov v Hradci nad Moravicí s litinovými kříži. Naší snahou je estetická obnova prostoru hřbitova a zachování dobových křížů, jakožto nedílného a velmi působivého fenoménu naší historie.

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz